דילוג לתוכן
screen-icon

פיצוי מחברת ביטוח, ללא רכישת ביטוח

פיצוי מחברת ביטוח, ללא רכישת ביטוח
פתיחת חברה משפחתית בסיוע משרד רו״ח שלמה רייטר

כותרת המאמר די מטעה ולא במקרה.

האם ניתן לקבל פיצוי מחברת הביטוח בגין רכיב ביטוחי שלא נרכש במסגרת הפוליסה ?

בפסק דין תקדימי ומהפכני שניתן ביום 26/07/13 ע"י כב' השופטת יעל הניג מבית משפט השלום בתל אביב נקבע כי "הראל" חב' לביטוח תפצה מבוטח עסקי בגין אובדן רווחים הגם ולמרות שהמבוטח לא רכש כלל כיסוי ביטוחי כנגד אובדן רווחים.

במאמר שכתבתי לפני שנים רבות ופורסם באתר הבית ובמקומות נוספים, התרעתי מהסיטואציה שהמבוטחים העסקיים מודעים לצורך ולחשיבות רכישת פוליסת ביטוח לכיסוי נזקי מלאי, רכוש קבוע, צד ג' וכד', אולם אינם רוכשים פוליסות לביטוח אובדן רווחים העלולים להיווצר כתוצאה מאירוע ביטוחי ואשר עלולים לעלות בערכם על ערך הנזקים המבוטחים.

יותר מפעם אחת נתקלתי בסיטואציה ולפיה מבוטח עסקי קבל פיצוי מלא מחב' הביטוח בגין הרכוש הקבוע, המבנה והמלאי שניזוק באירוע ביטוחי, אולם בזמן שיקום/ בנייה מחדש של העסק הניזוק, חצו הלקוחות הקבועים את הכביש ועברו אל בעל העסק המתחרה ואילו המבוטח נותר ללא פרנסה לתקופה די ארוכה ללא שום פיצוי עד כדי סגירת העסק.

לצורך כך בדיוק קיים ביטוח אובדן רווחים שאמור לכסות את הירידה בריווחי העסק עד ל"החלמתו" המלאה מהאירוע הביטוחי שעבר עליו.

ביום 06/11/2005 פרצה שריפה במחסן השייך לחב' מג'יק ליידי דיזינרסביי קלאב ביי. בי. בע"מ ברח' דרך יפו 44 בתל אביב, שריפה שכילתה לחלוטין את כל תכולת המחסן (מלאי וציוד).

חב' מג'יק ליידי דיזינרסביי קלאב ביי. בי. בע"מ בקשה להפעיל את פוליסת הביטוח שרכשה מ"הראל" חב' לביטוח אולם נדחתה על ידה כשטענתה העיקרית היא שהמבוטחת פעלה במרמה בתביעתה לתגמולי הביטוח.

כחצי שנה לאחר אירוע השריפה (במהלך 05/2006) נפרצה חנות השייכת לחב' אופנת כחול לבן אוריינט אקספרס בע"מ ברח' דרך יפו 44 בתל אביב ונגנבו ממנה פריטי לבוש במאות אלפי ₪.

כאן המקום לציין כי חברת אופנת כחול לבן אוריינט אקספרס בע"מ הינה אחות של חב' מג'יק ליידי דיזינרסביי קלאב ביי. בי. בע"מ (חברות אחיות= חברות שאותם בעלי מניות מחזיקים בהן) ושוכנת באותו המבנה.

חב' אופנת כחול לבן אוריינט אקספרס בע"מ בקשה אף היא להפעיל את פוליסת הביטוח שרכשה מאותה חברת ביטוח ("הראל" חב' לביטוח) אולם נדחתה על ידה כשטענתה העיקרית היא שהפריצה בויימה וכי היקף הנזק נמוך משמעותית מכפי שהוערך על ידי המבוטחת.

בצר לה, בקשה חב' אופנת כחול לבן אוריינט אקספרס בע"מ את עזרת בית משפט השלום בתל אביב ע"מ שיכפה על "הראל" את תשלום הפיצוי המגיע לה לדעתה, בדיוק כפי שנהגה אחותה חב' מג'יק ליידי דיזינרסביי קלאב ביי. בי. בע"מ.

בהליכים משפטיים שנפרסו על פני מס' שנים חייב כב' השופט אחיקם סטולר ביום 29/07/2009 את "הראל" חברה לביטוח לשלם לחב' מג'יק ליידי דיזינרסביי קלאב ביי. בי. בע"מ את מלוא סכום הביטוח שתבעה בתוספת ריבית והצמדה חוקית שנצברו מיום הגשת התביעה ועד לתשלומם בפועל.

ה"פצצה" האמיתית והקשה הונחתה על "הראל" חב' לביטוח בפסק הדין בתביעתה של חב' אופנת כחול לבן אוריינט אקספרס בע"מ שניתן ביום 26/07/2013 ע"י כב' השופטת יעל הניג.

כבוד השופטת הניג חייבה את "הראל" לשלם לחב' אופנת כחול לבן אוריינט אקספרס בע"מ את מלוא הסכום שנתבע על ידה כפי שחושב על ידי רו"ח דוד ביתן (רואה החשבון של התובעת) בגין פריטי המלאי שנגנבו בסך 529,500 ₪.

הגם ש"הראל" הציגה לבית המשפט חישוב אחר שנערך מטעמה ע"י רו"ח אלי זיתוני קבעה השופטת: "אני מקבלת את חוות דעתו של רו"ח ביטן לכל דבר ועניין ודוחה את חוות דעתו של רו"ח זיתוני".

אולם בכך לא די, כב' השופטת הניג חייבה את "הראל" (וכאן התקדים המשפטי) בפיצוי בגין אובדן רווחים הנובע מאי תשלום תגמולי הביטוח במועדם. דהיינו כי למרות שחב' אופנת כחול לבן אוריינט אקספרס בע"מ מעולם לא רכשה ביטוח לכיסוי אובדן רווחים, לאור התמהמהותה של "הראל" בהעברת תגמולי הביטוח זיכתה אותם השופטת בפיצוי נדיב בכל קנה מידה גם בגין אובדן רווחיה.

ראוי להדגיש כי סכום הפיצוי בגין אובדן הרווחים 813,084 ₪ כפי שנקבע ע"י כב' השופטת גבוה משמעותית גם מסכום הביטוח שנרכש ע"י המבוטחת לכיסוי נזקי פריצה בסך כ-623,000 ₪.

ראוי לציין כי "הראל" טענה (עפ"י חוות דעת שהוכנה והוגשה לבית המשפט ע"י רואה חשבון מטעמה) כי המבוטחת לא סבלה כלל מאובדן רווחים, אולם השופטת העדיפה את חוות דעתו של רו"ח פרקש מטעם המבוטחת (שהחליף את רו"ח ביתן עקב מחלתו) וקבעה: "אני מקבלת את חוות דעתו של רו"ח פרקש ודוחה את חוות דעתו של רו"ח זיתוני".

בנוסף חוייבה "הראל" לשלם 25% (מהסכומים הפסוקים) בתוספת מע"מ שכ"ט עורך דין וכן בתשלום "ריבית עונשית" עקב התנהלותה "בחוסר תום לב גמור מראשית הדרך".

להחלטה שיפוטית תקדימית זו יהיו בוודאי השלכות מרחיקות לכת על התנהלות חברות הביטוח מול מבוטחיהן העיסקיים ופרק הזמן שיעמוד להן בהעסקת בעלי מקצוע (שמאים, חוקרים, רואי חשבון ועוד) בבדיקת תביעות המבוטחים ומיהמנותן.

אודותינו: 

רו”ח שלמה רייטר, בעל ניסיון של יותר מ-30 שנה כיזם, כבעלים וכמנהל של עסקים בתחומים מגוונים.משרד רו”ח שלמה רייטר מעניק ללקוחותיו שירותים מגוונים בתחום ראיית החשבון, ניהול חשבונות וייעוץ עיסקי וכלכלי.

המשרד, הממוקם ברחובה הראשי של העיר הרצליה, נותן מענה תפור אישית ומקיף לכל לקוח ולקוח עפ”י צרכיו. משרד רו”ח שלמה רייטר מחוייב במתן שירות מקצועי, אמין, עדכני ומדויק לכל לקוח ולקוח. חניה זמינה ללקוחות המשרד.

נשמח לעמוד לרשותכם

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם

new-stamp

אולי יעניין אותך גם?

החזר מס שבח בישראל - מאמר מאת רואה חשבון שלמה רייטר

החזר מס שבח בישראל: כיצד למקסם את הזכויות שלך?

רקע כללי בישראל, מס השבח (המכונה גם מס מכירת נכסי מקרקעין) הוא חלק בלתי נפרד מתהליך מכירת נכס נדל"ני (מגרש, זכויות בנייה, חנות, משרד, מחסן, דירה וכד'). עפ"י רוב, מחשב את המס עורך הדין שליווה את העסקה, בהתאם למידע שמסרתם לו, ודיווח עליה לרשויות מיסוי מקרקעין. בהתאם לחישוב שערך עורך

חוות דעת רואה חשבון עבור בית משפט - המלצת לקוח

חוות דעת רואה חשבון – חוות דעת חשבונאית כלכלית בהליך משפטי

חוות דעת חשבונאית/ כלכלית של רואה חשבון לבית משפט היא מסמך מקצועי המוגש לבית המשפט על ידי רואה חשבון מוסמך. חוות הדעת מנתחת ומפרשת את  המידע הפיננסי/ כלכלי הקשור לתיק משפטי. מטרת חוות הדעת של רואה החשבון: לפרש בפני בית המשפט נושאים פיננסיים מורכבים להציג בפני בית המשפט מידע פיננסי רלוונטי

קיבוע זכויות פנסיה

קיבוע זכויות פנסיה

מהו קיבוע זכויות פנסיה? בתיקון 190 לפקודת מס הכנסה (משנת 2012) נקבע כי חלק מהקצבה המשולמת למי שהגיע לגיל פרישה, יהיה פטור ממס. בהתאם לתיקון זה, כל פורש שרוצה להנות מהפטור החלקי, חייב לבצע בעבורו "קיבוע זכויות". "קיבוע זכויות"  הוא הליך חד פעמי המבוצע מול מס הכנסה, שבו נקבע שיעור